annons

onsdag 23 september 2015

Till lillebror

Det börjar bli tomt i lillebrors låda. Han växer så det knakar! Kräsen som man är hittar jag inget i butikerna heller. Hur ska jag hinna sy ikapp?

Nåja fint blir det när det är klart iallafall och jag syr alltid mina bodys och tröjor med lång mudd så det finns extra väx-mån.

Jag minns inte riktigt vart jag köpte tyget men det är från lillestoff så det borde gå att få tag i på fler ställen. Härlig skön kvalitet, inte så tjock kanske men det känns som det kommer hålla längre än första tvätten. Som tillråga på allt redan är testat då jag alltid tvättar mina tyger innan jag syr i dem. Varför? 

  1. Det är inte kul att få missfärgningar när man kämpat och sytt ett plagg. Tyg som uppenbart onormalt släpper färg ska man reklamera.
  2. Om tyget har en tendens att krympa eller vränga sig blir det heller inte så snyggt på det färdiga plagget, vilket man kan minimera om man tvttat det redan. man vet liksom hur tyget kommer bete sig. Typ.
  3. Nya tyger från fabrik innehåller mängder av miljögifter som inte är bra för varken barnet som ska ha plagget eller dig som ska sitta och jobba med tyget. Vidrigt med tanke på hur många människor som tyget redan passerat otvättat. 
Där av min förkärlek att sy i åkerbrukare material. Dock kan jag inte hålla mig borta från lite nytt då och då. En tanke är att försöka hålla sig till nya tyger som är GOTS-certifiserade, organiska och ekologiska.

Det faktum att det går åt många miljoner liter vatten till att odla bomull även i små skalor är rent vansinne. Vatten som skulle kunna drickas, lagas mat med eller vattna andra grödor osv. Vi har ett globalt problem genom textilindustrin och jag ömmar lite extra för just detta. Jag ska ta mig i kragen och skiva lite extra om det framöver.

Tills dess, gör inte som jag utan återbruka mera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons